check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Feiten en cijfers

Branche in Beeld 2015
Circa 5.500 jaar geleden werd het wiel uitgevonden, een massief houten schijf. De uitvinding van het wiel met spaken liet toen nog 1.500 jaar op zich wachten. En pas zo’n 150 jaar geleden werd de eerste rubberen band geproduceerd. Banden en wielen zijn nu niet meer weg te denken uit het straatbeeld en zijn essentieel voor veilig, duurzaam, efficiënt en comfortabel vervoer en transport. Zij zitten onder auto’s, motoren, (bestel-) bussen, vrachtwagens, tractoren, vliegtuigen, heftrucks en ga zo maar door. Minder zichtbaar zijn de bedrijven en mensen die banden en wielen produceren, verhandelen, monteren, afstellen, repareren, vernieuwen, inzamelen en verwerken. De publicatie Branche in Beeld 2015 beoogt daar verandering in te brengen. Hoe is het anno 2015 met de banden- en wielenbranche gesteld? Welke ontwikkelingen en issues spelen er in deze branche? En wat is daarin de rol van de bedrijfstakorganisatie VACO? U leest het in de brochure Branche in Beeld 2015.

Mei 2016

 


De Nederlandse markt voor personenwagenbanden
GfK brengt op continubasis met een point-of-salesonderzoek de markt voor personenwagenbanden in kaart. Een panel van bandenspecialisten, fastfitters en universele garages die zicht richten op reparatie, onderhoud en banden registreren wat de consument koopt, wanneer en tegen welke prijs. GfK verwerkt deze gegevens en stelt de resultaten ter beschikking aan de deelnemers. In de hieronder getoonde figuren ziet u enkele highlights uit de periode januari  t/m oktober 2016, in vergelijking met dezelfde periode in 2015. In deze periode steeg het aantal verkochte personenwagenbanden met 5%; de omzet met 3%. Opvallend is de grote (relatieve) groei van allseasonbanden ten koste van winterbanden. Verder blijkt dat de trend naar grotere inchmaten zich voortzet.. De bandenmaat 205/55 R16 is nog steeds de meest voorkomende maat.