check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

VACO kan zich niet vinden in het bericht van het AD over winterbanden

06 december 2019

Het Britse blad TyreReviews deed een beperkte praktijktest van zomerbanden, winterbanden en allseason-banden. Enkele banden werden getest bij verschillende temperaturen (0, 2, 6 en 15 graden) en ondergronden. Op een vlak, recht wegdek en remmen bij 80 km/u. Op basis van deze beperkte test kunnen geen algemene uitspraken worden gedaan over de prestaties van autobanden. De onderzoekers concluderen wel dat het advies om te wisselen bij temperaturen van onder 7 graden juist is.


AD-berichten over winterbanden
Naar aanleiding van deze praktijktest heeft het Algemeen Dagblad (AD) een bericht op de website geplaatst, met de titel dat winterbanden geen nut zouden hebben. Dit blijkt niet uit de aangehaalde praktijktest, noch uit enig ander onderzoek. Ook publiceerde het AD op 9 december 2019 dit artikel: Winterbanden, geldklopperij of noodzaak?


Radiouitzending NPO1 met Tim van der Rijken VACO
Op vrijdagavond 6 december jl. kreeg VACO de gelegenheid om in gesprek te gaan op de radio over winterbanden. Luister hier een gedeelte of de gehele uitzending terug.


Advies VACO
VACO adviseert allseason-banden voor automobilisten die relatief minder kilometers rijden, in de winter minder afhankelijk zijn van het gebruik van een auto en met één type band willen rijden. Voor automobilisten die kiezen voor maximale veiligheid en comfort zijn winterbanden in de winter de beste keuze. Al helemaal bij temperaturen onder het vriespunt, omstandigheden die in deze test niet zijn meegenomen. Zomerbanden blijven in de zomer de beste keuze, vooral omdat allseason-banden in de zomer niet altijd optimaal presteren.