check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Nieuwe fraudemeldingen

19 februari 2020

We ontvingen berichten van VACO-leden over spookfacturen voor 'domeinnaamregistratie 2020-2021'. Voor de betaling wordt een Spaans rekeningnummer genoemd. Hoewel het document het uiterlijk van een factuur heeft, blijkt uit de ‘kleine lettertjes’ dat het gaat om een aanbieding. Niet betalen dus!
 

Factuurfraude en spookfacturen
Bij factuurfraude draait het om het vervalsen van facturen. Een oplichter onderschept (online) een factuur en wijzigt daarop alleen het rekeningnummer. Degene die de rekening betaalt, maakt (zonder het te weten) geld over naar de fraudeur in plaats van naar de organisatie die de nota verstuurt. Een andere variant van factuurfraude is een spookfactuur. Een spookfactuur is een rekening voor een opdracht die nooit is uitgevoerd. Dit zijn een op een factuur lijkende aanbiedingen.


In opmars: WhatsApp-fraude 
Bij WhatsApp-fraude proberen oplichters met een smoesje toegang te krijgen tot WhatsApp-accounts. Vervolgens kunnen ze uit naam van deze gedupeerden weer andere mensen oplichten. Lees meer over deze vorm van oplichting.


Tips

  • Controleer verdachte e-mails voor u ze opent. Als u een e-mail  niet vertrouwt, open hem dan niet.
  • Blijf bijzonder alert op facturen en mails van onbekende afzenders, check bij twijfel de website van de Fraudehelpdesk.
  • Let op bij brieven met een zogenaamd 'gewijzigd rekeningnummer'. Ook hierbij zijn oplichters vaak actief.
  • Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook het geval.
  • Moet u snel reageren? Dit is een beproefde tactiek van oplichters om u over de streep te trekken. Laat u niet onder druk zetten.
  • Lees de kleine lettertjes. Bij fraudeurs zit altijd een addertje onder het gras.
  • Geef nooit uw persoonlijke (bank-)gegevens af. Fraudeurs maken misbruik van uw gegevens.
  • Licht uw tijdelijke medewerkers en uw personeel goed in over de gevaren van phishingmails, spookfacturen en vreemde telefoontjes.


Meer informatie
-
website van de Fraudehelpdesk

Heeft u vragen of wilt u melding maken van een fraude? Laat het ons weten: info@vaco.nl of (071) 568 69 70.