check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Actuele Europese wetgeving winterbanden en sneeuwkettingen

07 oktober 2020
De Europese wet- en regelgeving rond winterbanden en sneeuwkettingen is niet uniform en verandert regelmatig. Krijgt u vragen? Verwijs uw klanten voor een actueel, duidelijk overzicht naar Bandveilig.nl. Hier vindt u de huidige situatie voor personen-, bestel- en lichte bedrijfswagens en voor bedrijfswagens > 3.500 kg binnen Europa.
 
Duitsland 
De Duitse winterbanden-wetgeving voor bedrijfswagens > 3.500 kg is gewijzigd. Bedrijfswagens en bussen dienen bij winterse omstandigheden te zijn voorzien van winterbanden op de aangedreven assen en sinds 1 juli 2020 eveneens op de stuuras(sen). Breng dat ter sprake bij uw klanten voor wie deze wetswijziging van toepassing is! 
 
Productieperiode bepalend
De Duitse wetgeving maakt voor lichte en zware ( > 3.500 kg) voertuigen een onderscheid tussen banden die vóór en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd. 
  • Banden geproduceerd vanaf 1 januari 2018 krijgen wettelijk alleen het predicaat ‘winterband’ als ze zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). 
  • Voor banden met alleen de M+S codering die zijn geproduceerd vóór 1 januari 2018 geldt een overgangsregeling tot 30 september 2024. Tot die tijd worden deze banden wettelijk als winterband aangemerkt. 
 
Oostenrijk
Oostenrijk hanteert voor lichte en zware voertuigen hetzelfde onderscheid als Duitsland tussen banden die vóór en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd. Let op: de overige wetgeving in Oostenrijk, zoals de wettelijke minimale profieldiepte, wijkt veelal af van de Duitse wetgeving. Zie Bandveilig.nl.
 
Noorwegen
De Noorse wetgeving verandert met ingang van 15 november 2020. Winterbanden voorzien van het sneeuwvloksymbool zijn verplicht op de aangedreven assen en de voorste stuurassen van motorvoertuigen > 3.500 kg.
 
Zweden
Sinds de afgelopen winter dienen in Zweden alle assen van bedrijfswagens > 3.500 kg, inclusief oplegger of trailer, bij winterse omstandigheden van winterbanden te zijn voorzien.