check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Fraude met kilometertellerstanden harder aangepakt

22 oktober 2020

Fraude met kilometertellerstanden van auto’s wordt steviger aangepakt. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Relatief nieuwe voertuigen zijn nog niet APK-plichtig en hebben vaak weinig tot geen grote reparaties of onderhoudsbeurten nodig. Dan worden weinig tellerstanden geregistreerd omdat het aantal werkplaatsbezoeken beperkt is. Dat maakt deze categorie voertuigen kwetsbaar voor fraude. Daarom gaat verplichte registratie van de kilometerstand straks gelden bij alle reparatie-, onderhouds- en bandenwisselbezoeken. Nu geldt die verplichting alleen bij reparaties boven de 150 euro. Daarnaast komt een verplichting voor tellerstandregistratie bij motorfietsen bij de overschrijving van het kenteken en bij reparatie, onderhoud en bandenwissels.

Als het aan het kabinet ligt, gaan de nieuwe regels per 1 juli 2021 in. Het voorstel wordt nu aan de Tweede Kamer gezonden.