check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Registratieplicht (land)bouwvoertuigen vanaf 1 januari 2021

17 november 2020

Vanaf 1 januari geldt een registratieplicht voor onder meer landbouwtrekkers en landbouwaanhangwagens. Voertuigen met een snelheid van meer dan 25 km/u dienen van een kentekenplaat te worden voorzien. 

Het registreren van voertuigen die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021 kan gedurende heel 2021 via de RDW-website. Dat is uitsluitend een administratieve handeling.

Voertuigen die vanaf 2021 in gebruik worden genomen, moeten eerst gekeurd worden bij een RDW-keuringsstation. Voor geregistreerde voertuigen met een snelheid van meer dan 25 km/u geldt vanaf 1 januari 2021 tevens een kentekenplicht. Branchevereniging Fedecom heeft een praktisch informatief schema gemaakt over de registratie- en kentekenplaatplicht. 


APK-plicht
Vanaf 1 mei 2021 geldt een APK-plicht (APK3) voor land- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen rijden dan 40 km/u. Omdat niet alle land- of bosbouwtrekkers in één keer kunnen worden gekeurd, gaat dit in fasen gebeuren. Fedecom heeft eveneens een praktisch schema over de APK-plicht gemaakt. 


Meer informatie