check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Nieuw: e-learning veilig werken aan elektrische voertuigen

18 februari 2021

Er rijden steeds meer elektrische voertuigen (EV’s) in Nederland. De e-learning ‘Veilig werken aan e-voertuigen’ geeft werkplaatsmedewerkers voldoende kennis om veilig aan het onderstel van EV’s te kunnen werken.

De e-learning laat de deelnemers kennismaken met de basisbeginselen van de techniek van een EV, zoals het accupakket, de elektromotoren en het opladen. De e-learning is met name een veiligheidstraining, die de deelnemers leert waar ze op moeten letten voor ze aan het werk gaan, wat ze moeten doen en wat ze niet moeten doen. Als hulpmiddel heeft SVOB een stappenplan ontwikkeld.


Goed voorbereid aan de slag
Werkplaatsmedewerkers die aan het onderstel van een EV gaan werken, moeten voldoende onderricht zijn. Dat is belangrijk voor de werknemer en voor zijn werkgever. Met het aanwijzingsformulier EV leggen werkgever en werknemer vast dat aan deze voorwaarde is voldaan. Op het formulier staan de werkzaamheden vermeld die de werknemer aan een EV mag uitvoeren.


Kleine investering
Deelname aan de e-learning kost netto slechts € 58,50 voor VACO-leden die afdragen aan het FCB. Inschrijven kan via mijnbandenbaan.nl


Alleen onderstel-werkzaamheden
Bandentechnici die de e-learning hebben afgerond, mogen alleen werkzaamheden aan het onderstel van een EV uitvoeren. Denk aan bandenwissels, uitlijnen en ADAS-kalibratie. Wie onderhoud of reparaties aan de aandrijflijn wil doen of storingen wil zoeken, moet eerst een vervolgopleiding volgen. SVOB wil u daarbij graag adviseren.


Heeft u vragen? Neem dan contact op met SVOB: svob@kcleiden.nl of (071) 568 69 40.