check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Ongeval als gevolg van het bijpompen van bedrijfwagenband

16 april 2021

Onlangs heeft zich een ongeval voorgedaan tijdens het bijpompen van een bedrijfswagenband.

Een medewerker pompte een band (met beperkte onderspanning) tijdens een wagenparkcontrole bij, met een pompslang met een lengte van slechts één meter in plaats van vier meter. De band klapte terwijl de medewerker naast de band stond. Dit leidde helaas tot een ernstig ongeval. 
 
Hoe te voorkomen
Bereid je goed voor en zorg voor een goede instructie en voorlichting, zoals:

  1. Beoordeel een band zo goed mogelijk voordat je gaat bijpompen.
  2. Pomp een bedrijfswagenband niet bij, als deze een onderspanning heeft van meer dan 25% (2 tot 2,5 bar). Demonteer de band en beoordeel deze zowel aan de binnen- als buitenzijde.
  3. Gebruik uitsluitend luchtslangen die zijn voorzien van een spanningsmeter op voldoende afstand van het ventiel, zodat je de band op afstand kan oppompen (minimaal vier meter afstand vanaf het ventiel van de band).
  4. Gebruik uitsluitend goed klemmende pompnippels.
  5. Vervang een beschadigd ventiel.
  6. Ga tijdens het oppompen niet naast de band, maar in de richting van het loopvlak van de band-wielcombinatie staan (dus zoveel mogelijk voor of achter de band).
  7. Zorg ervoor dat er niemand in de buurt van de band staat als je hem oppompt. Dus ook geen nieuwsgierige klant!
  8. Bij dubbel gemonteerde banden is de vulopening van het ventiel van het buitenste wiel naar binnen gericht. Gebruik daarom in deze situatie een zelfklemmende pompstok met klik-sluiting (afbeelding 1). Als de pompstok op het ventiel is gezet, trek je de buitenste huls naar je toe waardoor deze zich vastzet op het ventiel. In z’n situatie kan ook een knietje (45 of 90 graden) worden gebruikt.
  9. Zet een handbediende pompklok nooit vast. Blijf tijdens het oppompen altijd bij de band.
  10. Blijf opletten of de band ongewoon gedrag vertoont (b.v. het kraken van de band of een band waarop een bult ontstaat). Dit zijn voortekenen dat de band kan klappen. Stop dan direct met oppompen en alarmeer je collega’s en eventuele omstanders. Houd afstand van de band en laat de band zo snel mogelijk leeglopen door:

- Via de handbediende pompklok lucht af te laten.
- De koppeling van de snelkoppeling van de pompslang los te maken, waardoor de band kan leeglopen.
- De pompslang op afstand van het ventiel te trekken.
- De chauffeur over de tyre-destroyer te laten rijden en zorg ervoor dat iedereen afstand houdt (afbeelding 2).

Neem voor meer informatie contact op met Arie Verhoef, senior beleidsmedewerker kwaliteit, arbo & milieu, via info@vaco.nl of (071) 568 69 70.
 
 
Afbeelding 1   Afbeelding 2   Afbeelding 2 (detail)

 
   
zelfklemmende pompstok   Tyre-destroyer  

Tyre-destroyer (detail)