check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Update: vanaf 1 november winterbanden of sneeuwkettingen verplicht in Franse berggebieden

14 oktober 2021

Op 1 november 2021 verandert de Franse wet- en regelgeving over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Kort samengevat moeten voertuigen in berggebieden voorzien zijn van winterbanden of sneeuwkettingen. De verplichting geldt gedurende de periode 1 november – 31 maart, alleen in bergachtige departementen. 


De nieuwe regels leiden tot de komst van nieuwe verkeersborden. Het linkerbord geeft de start van een zone aan waar de nieuwe wetgeving geldt, het rechterbord geeft het einde van de zone weer.


Het bij wintersporters overbekende bord ‘sneeuwkettingen verplicht’ blijft bestaan. Bij een besneeuwde ondergrond is de montage van sneeuwkettingen verplicht, zowel binnen als buiten de winterperiode.  

48 departementen
De Franse overheid heeft een lijst van 48 departementen opgesteld waarvoor de wetgeving van toepassing is. Het lokale bestuur van deze departementen heeft echter het laatste woord. Een aantal departementen heeft ervoor gekozen om van de verplichting af te zien, enkele andere departementen hebben besloten dat de wet voor een deel van hun grondgebied geldt. Voor het overgrote deel van de 48 departementen geldt dat de nieuwe regels volledig zijn overgenomen. Automobilisten die naar bergachtige departementen in Frankrijk afreizen, doen er verstandig aan om hun auto van winterbanden te laten voorzien of sneeuwkettingen mee te nemen. Dat is voor hun eigen veiligheid en om niet het risico te lopen dat zij in overtreding zijn.

De lijst van 48 departementen: Ain, Allier, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritime, Ardèche, Ariège, Aude, Aveyron, Cantal, Corrèze, Corse-du-Sud, Haute-Corse, Côte-d’Or, Creuse, Doubs, Drôme, Gard, Haute-Garonne, Hérault, Isère, Jura, Loire, Haute-Loire, Lot, Lozère, Meurthe-et-Moselle, Nièvre, Puy-de-Dôme, Pyrénées-Atlantique, Hautes-Pyrénées, Pyrénées-Orientales, Bas-Rhin, Haut-Rhin, Rhône, Haute-Saône, Saône-et-Loire, Savoie, Haute-Savoie, Tarn, Tarne-et-Garonne, Var, Vaucluse, Haute-Vienne, Vosges, Yonne, Territoire de Belfort.