check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Geen rookruimtes meer op de werkvloer

13 januari 2022

Sinds 1 januari 2022 zijn rookruimtes op de werkvloer niet meer toegestaan. Het rookverbod geldt voor rookruimtes in gebouwen en in ruimtes en inrichtingen waar werknemers hun werkzaamheden (plegen te) verrichten. Werkgevers mogen wel een beschutte rookplek, zoals een abri, inrichten op een buitenterrein bij het bedrijfsgebouw.

Deze maatregel is het gevolg van het Nationaal Preventieakkoord van 23 november 2018 en de wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit. Bij overtreding van het rookverbod kan de NVWA een boete opleggen aan de werkgever. 

Eisen aan de rookruimte
Een rookruimte: 

  • moet zich volledig buiten het gebouw bevinden (dus niet op een binnenplaats).
  • mag niet aan het gebouw grenzen (een afdakje aan het pand is niet toegestaan).
  • mag geen overlast naar binnen geven (er mogen geen openslaande ramen of deuren of ventilatiesystemen in de buurt zijn).
  • mag geen overlast geven aan personen die het gebouw willen betreden.
  • mag geen andere of dubbele functie hebben (geen fietsenhokfunctie bijvoorbeeld).


Bedrijfsvoertuig is werkplek 
Een bedrijfsvoertuig is een werkplek. Het rookverbod geldt dus in leaseauto's, bestelwagens en vrachtwagens, ook als er niemand meerijdt. Is het voertuig uw eigendom en rijdt er niemand anders in? Dan geldt het rookverbod niet.

Stoppen met roken? Ontwikkelvoucher!
In de nieuwe cao voor de banden- en wielenbranche is vastgelegd dat er in 2022 weer ontwikkelvouchers beschikbaar worden gesteld: 100 stuks ter waarde van € 500,- elk. Medewerkers in de branche kunnen de ontwikkelvoucher onder meer gebruiken voor een training  ‘stoppen met roken’.