check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Coronacrisis: versoepeling maatregelen

18 januari 2022

Vrijdag 14 januari kondigde het kabinet versoepelingen aan van de coronamaatregelen. De lockdown is deels opgeheven en quarantaine maatregelen zijn versoepeld. Wel moet er op meer plekken een mondkapje worden gedragen. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet of er verder versoepeld kan worden. 

Quarantaine
De quarantaine maatregelen zijn versoepeld. U bent uitgezonderd van quarantaine wanneer u langer dan 1 week geleden een boostervaccin heeft gehad en geen klachten heeft. Of als u korter dan 8 weken geleden positief getest bent en geen klachten heeft. Twijfelt u of u in quarantaine moet? En of u zich moet laten testen? Doe de check op quarantainecheck.rijksoverheid.nl

Quarantaine en loondoorbetaling
VACO krijgt veel vragen van ondernemers hoe er omgegaan moet worden met de loondoorbetaling tijdens quarantaine. Als een medewerker in quarantaine moet, bent u als werkgever verplicht de medewerker ‘gewoon’ door te betalen. De regel is dat wanneer een medewerker buiten schuld niet kan werken, de werkgever loon verschuldigd is. Daar is in geval van quarantaine sprake van omdat hij/zij vanwege overheidsmaatregelen thuis moet blijven. 

Hou het VACO-coronadossier in de gaten voor actuele informatie over steunmaatregelen.

Aanvullend is het van belang om te beseffen dat de werkgever de plicht heeft om voor een veilige en gezonde omgeving te zorgen (dit vloeit voort uit de Arbowetgeving). Daarom moet hij/zij voorkomen dat een potentieel besmette werknemer naar het werk komt en een potentieel gevaar vormt voor andere werknemers.

Mondkapje op meer plekken
Een mondkapje blijft verplicht in publiek toegankelijke ruimtes, zoals de klantontvangstruimte. Daarnaast moet overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden een mondkapje worden gedragen. Het advies is om ook op de werkvloer een mondkapje te dragen bij verplaatsingen en als anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Ook buiten wordt een mondkapje geadviseerd, als het zo druk is dat voldoende afstand houden moeilijk is. Het advies is om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Vragen of meer informatie?
Kijk in het informatiedossier coronavirus op VACO.nl en bij de FAQ's voor antwoorden op veelgestelde vragen.