check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

SDE++ 2022 stimuleert productie duurzame energie

21 juni 2022

28 juni aanstaande gaat de SDE++-regeling van start voor de productie van duurzame energie en de reductie van de CO₂-uitstoot. Met de SDE++-regeling wil de overheid de energietransitie haalbaar en betaalbaar houden. Diverse technieken komen voor subsidie in aanmerking. Bij VACO-leden is de aanschaf van zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom het meest populair. Voor de SDE++ is een budget van dertien miljard euro beschikbaar. De SDE++ kun je aanvragen tussen 28 juni en 6 oktober 2022. 

Voordelen
Door je daken vol te leggen met zonnepanelen produceer je groene stroom, waar je bovendien (voorlopig) een gegarandeerde vergoeding voor krijgt. Daar zitten verschillende voordelen aan: 

  • Inleg retour
    Als je als grootverbruiker kiest voor zonnepanelen leg je meestal je hele dak vol. Je wekt dan veel meer stroom op dan je zelf nodig hebt en verkoopt een deel van de geproduceerde energie aan de energieleverancier. Het eerste voordeel zit in de gegarandeerde vergoeding. Deze vergoeding voor de SDE++ bedraagt in de aankomende ronde 7,05 eurocent per kWh. Wanneer de marktprijs 5,0 cent per kWh is, vult de overheid dit dus aan tot 7,05 cent. Mocht de marktprijs hoger zijn dan 7,05 cent, dan ontvang je geen aanvullende subsidie. Op deze manier vergoedt de overheid de onrendabele top van zonnepanelensystemen.
  • Goedkope eigen stroom zelf gebruiken 
    Als je zelf stroom opwekt, maar daarnaast nog wel energie moet inkopen, heb je toch het voordeel van de veel lagere energieprijs. Eigen stroom kost immers een fractie (€ 0,06) van de alternatieven. 


Uitdagingen
Een grote uitdaging voor het succes van de SDE++ is de netwerkcapaciteit. De opgewekte energie moet je kunnen terug leveren aan het net. De ruimte op het netwerk is momenteel echter sterk beperkt, waardoor een aanvraag soms niet wordt gehonoreerd. Wanneer er geen ruimte op het net is, laat je dan toch op een wachtlijst zetten. Helaas zijn er maar weinig bedrijven die op dit punt actie ondernemen.
Een ander probleem zijn de levertijden van de netbeheerders. Door een tekort aan personeel en materialen is de doorlooptijd van een aansluiting al opgelopen naar anderhalf jaar. Die zal alleen maar verder oplopen. 

Bij een SDE++-aanvraag moet je een plan inleveren. In dit plan staan de zonnepanelen op schaal ingetekend. Ook moet je plan een verklaring bevatten van een constructeur die aangeeft dat de draagkracht van het pand voldoende is. Wij raden je aan om vooraf met je verzekeraar te overleggen over een verantwoord zonnepanelensysteem. Klik hier voor de aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen. 

Meer informatie
Neem contact op met Arie Verhoef, senior beleidsmedewerker kwaliteit, arbo & milieu: info@vaco.nl of (071) 568 69 70.