check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Minister Harbers bezoekt Apollo Vredestein: versterkte samenwerking met VACO

13 oktober 2022

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bracht een werkbezoek aan Apollo Vredestein in Enschede. De verkeersveiligheid en de belangrijke rol die banden hierbij spelen, waren belangrijke gespreksonderwerpen. Branchemanager Edwin Brinksma: “De minister was serieus geïnteresseerd. En hij deed concrete toezeggingen waar wij heel blij mee zijn.” 

Harbers ging in op een uitnodiging van VACO en Apollo Vredestein, naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de productielocatie van de bandenfabrikant. ‘Veiligheid’ was het belangrijkste gespreksonderwerp. 

Controle belastingindex en snelheidssymbool 
VACO en het ministerie van I&W werken al succesvol samen, onder meer binnen het project Kies de Beste Band. Brinksma vroeg namens VACO om, binnen de samenwerking, meer aandacht te schenken aan verkeersveiligheid. Denk aan de controle van de belastingindex en het snelheidssymbool binnen de APK. VACO bood hierover in 2018 al een petitie aan leden van de Tweede Kamer aan. Harbers stond open voor deze argumenten. Hij heeft toegezegd om met de RDW in gesprek te gaan over deze ontwikkeling en na te vragen hoe zij de kansen zien van een nieuw onderzoek.

Wegdeklabel  
Bandenfabrikanten werken hard om banden steeds verder te verbeteren. De verkeersveiligheid zou een extra boost krijgen als banden en wegdek optimaal op elkaar zijn afgestemd. Naast het bandenlabel wordt er daarom gewerkt aan het wegdeklabel. De vraag van VACO en Apollo Vredestein: hoe staat het ministerie hier tegenover? Harbers: “Het is zonde als er wel veel in het bandenlabel wordt geïnvesteerd, maar de component ‘wegdek’ buiten beschouwing blijft.”