check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

VACO adviseert: gebruik pompstok voor het bijpompen van dubbelgemonteerde banden

19 oktober 2022

De buitenste band van dubbelgemonteerde bedrijfswagenbanden wordt nog vaak op korte afstand van de medewerker bijgepompt. De monteur houdt daarbij de pompnippel met de hand op het ventiel van de band. Dit omdat het lastig is om de pompnippel (achter de wielschijf) op het ventiel te monteren, aangezien het ventiel aan de andere kant van de band zit. Op deze wijze worden bedrijfswagenbanden van bijvoorbeeld 7,5 bar naar 9 bar bijgepompt. 

VACO adviseert haar leden dringend voor het bijpompen van de buitenste band van dubbelgemonteerde bedrijfswagenbanden een pompstok te gebruiken, die zich eenvoudig vastklemt op het ventiel. Daardoor kan tijdens het oppompen een veilige afstand van circa 4 meter van de ventielaansluiting worden aangehouden. De monteur weet immers niet wat de kwaliteit van de band is. Bovendien heeft de klant de band mogelijk in de tussentijd al een aantal malen bijgepompt.
De pompstok vormt een veilige en praktische oplossing en voorkomt ernstige ongevallen bij een klapband. Goed gereedschap is het halve werk. De pompstok kan worden besteld bij onderstaande buitengewone VACO-leden:

▪    Fuchs Service Equipment (inloggen)
▪    Rema Tip Top Nederland (inloggen)

Meer informatie 
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Arie Verhoef, senior beleidsmedewerker kwaliteit, arbo & milieu: info@vaco.nl of (071) 568 69 70.