check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Europese Commissie wil importheffing op bedrijfswagenbanden uit China voortzetten

18 januari 2023

De Europese Commissie heeft na onderzoek besloten om weer importheffingen op te leggen aan Chinese fabrikanten van bedrijfswagen- en busbanden. 

Chinese fabrikanten van bedrijfswagen- en busbanden (belastingindex > 121) kregen in 2018 een importheffing opgelegd. Een aantal fabrikanten maakte bezwaar tegen de methoden waarmee de hoogte van deze heffing werd bepaald. Het Europese Hof van Justitie deed vorig jaar een uitspraak in het voordeel van de fabrikanten. De Europese Commissie heeft vervolgens besloten om de importheffing van deze fabrikanten voorlopig op te schorten. Sinds 9 juli 2022 heft ‘Europa’ geen importheffingen meer op deze banden.
 

Herintroductie importheffingen
De Europese Commissie (EC) heeft vorig jaar het onderzoek naar dumping/subsidie op deze banden heropend. Ook registreert de EC de aantallen geïmporteerde bedrijfswagen- en busbanden uit China. De EC heeft nu besloten om weer importheffingen op te leggen. De vastgestelde tarieven liggen tussen €21,12 en € 61,76 per band. Dat komt neer op een verlaging tussen 0 en 51% van de oorspronkelijke importheffingen.
 

Naheffing
Betrokken partijen kunnen tot 23 januari 2023 commentaar indienen. Als de aangepaste heffingen over enkele maanden in werking treden, dan wordt alsnog importheffing berekend over de banden die sinds 9 juli 2022 zijn geïmporteerd.

VACO houdt u op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn of er meer duidelijkheid is. 
 

Meer informatie
Neem contact op met Arie Verhoef, senior beleidsmedewerker kwaliteit, arbo & milieu: info@vaco.nl of (071) 568 69 70.