check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Verhaal van een medewerker: "Met gehoorbescherming bescherm ik mijn oren en werk ik geconcentreerder"

02 februari 2023

In de VACO kalender 2023 spelen medewerkers uit de banden- en wielenbranche de hoofdrol. Deze maand delen wij met u het achtergrondverhaal van de medewerker van februari 2023.
 

"Die oorkappen zijn mijn nieuwe vrienden geworden"

Ze werken met z'n tienen in de gemengde werkplaats van Bandenservice Klaas van der Eijk. Jan van Riel werkt vooral aan personenauto's, maar er komen ook zware trucks binnen. "En dat zware spul maakt ook het meeste lawaai. Vooral het lawaai van de 'bead bazooka' doet zeer aan je hoofd. Echt pijn." Krijg je dan geen waarschuwing als iemand zo'n luchtbazooka gaat gebruiken? "Was dat maar waar. Als ik iemand een band hoor oppompen en er lekt lucht langs de velg, dan weet ik dat ik een paar seconden heb om de oorkappen op te zetten. Je leert op die geluiden te anticiperen."  

Geen verwijt
Het is geen verwijt aan zijn collega's, want zo werkt het nu eenmaal in gemengde werkplaatsen. Jan heeft er alle begrip voor, want hij is niet alleen keurmeester APK II, maar inmiddels ook keurmeester APK I. "We letten tegenwoordig wat vaker op en geven eerder een seintje als iemand lawaai gaat maken. Dan weet ik: oorkappen op. Die oorkappen zijn mijn nieuwe vrienden geworden. Gewoon heerlijk." 

Motorrijden met otoplastieken
Jan heeft ook ervaring met otoplastieken, de kleine gehoorbeschermers die op maat van zijn oorschelp zijn gemaakt. "Dat zijn dure rakkers. Ik heb ze privé aangeschaft en gebruik ze bij het motorrijden. Ze filteren de hardste geluidfrequenties eruit, maar andere geluiden blijf je gewoon horen. Misschien gaan we ze ook op het werk gebruiken." 

Preventief
Terug naar de oorkappen. Hoewel Jan ze niet permanent op heeft, gebruikt hij ze wel preventief. "Ik kan mijn werk zonder oorkappen prima doen, zeker bij recht-op-en-neer-klussen, zoals banden of remmen vervangen. Maar als ik mij moet concentreren, bijvoorbeeld bij een complexe diagnose, dan gebruik ik oorkappen. Het hoeft niet muisstil te zijn, maar ik wil geen extreme pestherrie horen. Met gehoorbescherming bescherm ik mijn oren en werk ik geconcentreerder."