check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Verhaal van een medewerker: "Gebruik hulpmiddelen. Als die er niet zijn, let op je lijf!"

01 mei 2023

In de VACO kalender 2023 spelen medewerkers uit de banden- en wielenbranche de hoofdrol. Deze maand delen wij met u het achtergrondverhaal van de medewerker van mei 2023.

 

"ER IS VEEL TE WINNEN MET EEN GOEDE HOUDING"

"Het probleem is dat sommige handelingen niet te voorkomen zijn, maar we hebben wel een zwaar beroep en moeten tot ons achtenzestigste door," zegt Steve Leenheer. Hij is als preventiemedewerker betrokken bij het opstellen van de RI&E van Reedijk Wheels and Tyres en zet zich in voor de veiligheid in het bedrijf. Bij Reedijk Wheels and Tyres worden veel zware band-wielcombinaties gemonteerd en veel zomer- en winterbanden op set gewisseld. Steve: "We hebben behoorlijk wat apparatuur en machines om ons werk te verlichten: de banden komen op een trolley uit het bandenhotel, bij de montagestraat worden de band-wielcombinaties automatisch van de grond getild en de banden worden van de velg gedrukt zonder dat je gebukt hoeft te staan."  

Dus nooit meer tillen...? 
Eh... toch wel, want zoals Steve al zei, sommige handelingen zijn simpelweg niet te voorkomen. Steve: "Voor het tillen van banden zijn er tilsystemen en bandenliften. We kennen ze allemaal, maar ze zijn hier niet toepasbaar. De vijf schaarbruggen hebben een oprijbaan, waarvan een deel op de grond blijft liggen. Daardoor kan een liftkarretje niet bij de brug onder het wiel komen. De uitlijnbrug en de tweekolommer met dikke opname-armen zijn ook geen alternatief, want ze liggen te ver van de montagestraat af." 

Wat dan wel? 
Het alternatief is ‘gewoon’ tillen. Steve: "Door de band op de juiste manier beet te pakken, dicht tegen je lijf te houden, langs je benen omhoog te tillen en met één been te ondersteunen, duw je het wiel op de wielboutbevestiging zonder dat je je rug belast. Het is een handigheidje. Er is veel te winnen met een goede houding. Maak het jezelf makkelijk en stel de brug af op je eigen lichaamslengte. Gebruik hulpmiddelen. Als die er niet zijn, let op je lijf!"