check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

ETRMA: flinke terugval bandenverkopen in Europa

04 mei 2023

De ETRMA heeft de verkoopcijfers van haar leden in de vervangingsmarkt gepubliceerd. Het betreft de cijfers van het eerste kwartaal van 2023. De European Tyre and Rubber Manufacturers' Association rapporteert flink dalende verkoopcijfers in bijna alle segmenten, van meer dan 10%. Alleen in het tweewielersegment blijft de terugval beperkt.   

De ETRMA vergelijkt de verkoopcijfers in het eerste kwartaal van 2023 met de cijfers van het eerste kwartaal van 2022. De verkoop van personenwagenbanden, banden voor SUV’s en lichte bedrijfswagens daalde met 12%. Vierseizoenenbanden werden iets meer verkocht dan in het eerste kwartaal van 2022 (+1%). De afzetcijfers van zomerbanden (-13%) en winterbanden (-26%) zijn flink afgenomen. Volgens de ETRMA loopt de verkoop van banden uit het ‘lichte segment’ 4,5 procentpunt achter op de verkoopcijfers van het eerste kwartaal van 2019. Dat was het laatste ‘gewone’ eerste kwartaal, zonder corona of oorlog in Oekraïne.  

Forse dalingen 
Het segment truck- en bus-banden liep met 18% terug ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Daarmee zijn de verkoopcijfers terug op het niveau van het eerste kwartaal van 2019. Het segment banden voor landbouwvoertuigen liep met maar liefst 39% terug. De verkoop in de vervangingsmarkt van banden voor motorfietsen en scooters bleef als enige redelijk op niveau: een teruggang van 3%. 

Hoge inflatie, hoge energieprijzen  
Adam McCarthy, secretaris-generaal van de ETRMA, noemt verklaringen voor de dalende cijfers. “De afname moet worden gezien in de context van de nog altijd hoge inflatie en in de negatieve impact van de oorlog in Oekraïne, met name de hoge energieprijzen.”