check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Verhaal van een medewerker: "Ik zeg tegen mijn mensen: gebruik je veiligheidsbril en gehoorbescherming!"

31 mei 2023

In de VACO kalender 2023 spelen medewerkers uit de banden- en wielenbranche de hoofdrol. Deze maand delen wij met u het achtergrondverhaal van de medewerker van juni 2023

 

"HET IS NU EEN KWESTIE OM GEHOORBESCHERMING EN BRILLEN VAKER TE GEBRUIKEN" 

"Ik blijf waarschuwen: 'jongens, het geluid is te hard, jullie moeten nog heel lang met je oren doen'. Dat besef begint in te dalen. Iedereen loopt nu met gehoorbeschermers." Filiaalmanager Edwin Jansma is een jaar of vijf geleden begonnen met het dragen van gehoorbescherming en zijn collega's mogen otoplastieken laten aanmeten. "Eerst staat iedereen raar te kijken, dan probeert iemand het en langzamerhand volgt het hele filiaal." 

Geen politieagent
Het dragen van veiligheidsschoenen was al gemeengoed; zonder kom je de werkplaats niet meer in. Over veiligheid wordt bij Kwik-Fit niet lacherig gedaan. Edwin: "Nee, dat traject zijn we voorbij. De acceptatie is er al. Het is nu een kwestie om gehoorbescherming en brillen vaker te gebruiken, dus niet alleen als je met een slijpmachine werkt, maar ook als je met luchtgereedschap of een hamer werkt." Dus eigenlijk ben jij een politieman? "Nee, hoor, iedereen kent de noodzaak van veilig werken. Af en toe moet ik het even herhalen, maar niet als politieagent, maar als een goed werkgever." 


Onder controle
Edwin werd negen jaar geleden filiaalmanager van 'Amstelveen', toen dat filiaal matig draaide. De laatste zes jaren staat Amstelveen echter in de top drie en de afgelopen drie jaar zelfs in de top twee van best scorende filialen. Dat is mooi meegenomen, want die otoplastieken zijn behoorlijk kostbaar. Edwin: "Klopt, maar wij vinden het belangrijker dat mensen gezond en vitaal blijven. Wij willen niet dat collega's over twintig of dertig jaar met gehoorschade rondlopen. Ik ben al zeven jaar voorzitter van de Ondernemingsraad; veilig en gezond werken is een belangrijk onderwerp in de OR. Misschien let ik er daarom iets meer op." Dus je hebt het onder controle? "Ik denk het wel. Ik zeg tegen mijn mensen: gebruik je veiligheidsbril en gehoorbescherming!"