check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

"Met deze groene band wordt de branche weer een stukje duurzamer"

01 juli 2024

In de VACO kalender 2024 spelen medewerkers uit de banden- en wielenbranche de hoofdrol. Deze maand delen wij met u het achtergrondverhaal van de medewerker van juli 2024.

"We heten tegenwoordig GRI Fit", zegt commercieel directeur Nils van Haarlem van voorheen Klumpenaar Industriebanden. "We zijn een onderdeel geworden van GRI in Sri Lanka. Dat is de enige verandering, verder blijft alles bij het oude." GRI Fit in Ede is specialist in industriebanden, zoals volrubberbanden voor heftrucks. Het bedrijf levert letterlijk en figuurlijk groene banden. Dat verhaal begint bij de boeren op de rubberplantages. GRI heeft Green X Circle opgericht, een mondiaal ecosysteem, dat veel aandacht heeft voor het welzijn van de boeren en voor de natuur.

Duurzaamheid vergroten
Nils van Haarlem: "Het doel is om van natuurrubber en zoveel mogelijk natuurlijke materialen hoogwaardige banden te maken. Dat vergroot de duurzaamheid en de kansen voor de boeren op de rubberplantages. Hoe meer natuurrubber in een band wordt gebruikt, hoe beter en slijtvaster de banden zijn. De rolweerstand is daardoor ook heel laag." Nils is trouwens in Sri Lanka geweest. "Prachtig eiland. Het contrast tussen arm en rijk is echter heel groot en daar is ons moederbedrijf ook erg mee begaan."

"Maar ik heb de looks"
Aanvankelijk was alleen een klein logootje op de band groen, maar volledig groen gekleurde banden brengen de boodschap beter over. Het is overigens niet Nils, maar sales- en servicemanager Bruce Wijnen die met zo'n volrubber Green XT op de foto staat. Waarom is dat Bruce? "Dat komt omdat ik de 'looks' heb. Haha." Bruce Wijnen werkt al 24 jaar in de bandenwereld. "Het zijn soms pittige dagen, maar er is een goede atmosfeer en we gaan met plezier naar ons werk. We hebben een leuk team, dat weinig verloop kent. Dat zegt ook wel wat", aldus Bruce. Inmiddels levert het team naast de groene heftruckbanden ook groen gekleurde landbouwbanden. Nils: "Dat is nieuw voor ons, maar die banden ga jij beslist vaker zien. Met deze groene banden wordt de branche weer een stukje duurzamer."