Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent dit voor uw organisatie?
Sinds 1 januari 2025 handhaaft de overheid strenger op wetgeving rondom arbeidsrelaties, met een specifieke focus op schijnzelfstandigheid. Werkt uw organisatie met zzp’ers? Dan is het belangrijk om alert te zijn, want een niet-correcte samenwerking kan leiden tot boetes en naheffingen.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand formeel als zzp’er werkt, maar feitelijk als werknemer in loondienst functioneert. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) verplicht zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers om de arbeidsrelatie correct te benoemen. Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst hier strikter op, waardoor het risico op sancties toeneemt.
Hoewel de wetgeving al enkele jaren bestaat, werd er tot nu toe nauwelijks gehandhaafd. Het kabinet heeft besloten hier verandering in te brengen, waardoor organisaties die werken met zzp’ers nu een verhoogd risico lopen als hun samenwerkingen niet voldoen aan de wet.
Welke risico’s loopt u?
Als de Belastingdienst bij controle schijnzelfstandigheid constateert, bijvoorbeeld vanwege een gezagsverhouding tussen uw organisatie en een ingehuurde zzp’er, kan dit ingrijpende gevolgen hebben:
- Voor de werkgever: naheffingen van loonbelasting en sociale premies. Vanaf 1 januari 2026 kunnen hier ook boetes bij komen.
- Voor de zzp’er: verlies van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek.
- Pensioenverplichtingen: Werknemers bouwen pensioen op bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden en Wielenbranche. Blijkt er sprake van een schijnzelfstandige in uw organisatie, dan kan hij of zij recht hebben op pensioen over de periode dat hij/zij bij uw organisatie heeft gewerkt. U dient de werknemer alsnog aan te melden bij het pensioenfonds. Het pensioenfonds is namelijk verplicht om met terugwerkende kracht pensioen toe te kennen en brengt de premie die daarvoor nodig is bij u in rekening.
Hoe kunt u risico’s beperken?
Om boetes en naheffingen te voorkomen, is een zorgvuldige administratie essentieel. Controleer de overeenkomsten met zzp’ers en beoordeel of er sprake is van een gezagsverhouding. Een zzp’er moet daadwerkelijk als zelfstandige opereren, zonder structurele aansturing of verplichtingen die passen bij een loondienstverband.
Twijfelt u of uw samenwerking met een zzp’er voldoet aan de wet? Raadpleeg een arbeidsrechtadviseur voor een beoordeling. Door nu de juiste stappen te zetten, voorkomt u onaangename verrassingen en houdt u uw organisatie compliant met de nieuwste wetgeving.