check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Wielen

Wielen

Wielen onderscheiden we in lichtmetaal en staal. Lichtmetalen wielen dragen bij aan de styling van een auto. Stalen wielen worden vaak meer gebruikt in de winter.

Productieproces
De productie van een wiel is een technisch hoogstandje. Bij het ontwerpen gaan technologie en design in één hand. Het wiel moet een aansprekend uiterlijk hebben èn het wiel moet veilig, sterk en licht zijn, een lange levensduur hebben en lang mooi blijven. Bij het maken van het conceptontwerp worden klanten, zoals autofabrikanten en wielenimporteurs, nauw betrokken. Zodra het conceptontwerp is goedgekeurd, maakt de wielenfabrikant een gedetailleerd productontwerp op de computer. Ook maakt hij een structuuranalyse zodat eventuele zwakke punten in de legering wordt ontdekt. Na goedkeuring van het ontwerp wordt een prototype vervaardigd en getest. Als ook deze tests goed zijn doorstaan, kan het wiel in productie worden genomen. Tot slot krijgt het wiel nog een eindcontrole, waarna het zijn weg kan vervolgen naar de klant.

Wielenkeuze
Bij iedere auto hoort een standaardwielmaat. Maar het is vaak wel mogelijk om grotere en bredere wielen onder een auto te monteren. Dit 'ommonteren' naar een andere wielmaat is vakwerk. Laat u zich hierbij adviseren door een VACO-erkende bandenspecialist of een wielenimporteur.  Rijdt u standaard op een grotere maat wielen in de zomer? Dan kunt u in de winter terug naar een maatje kleiner.

Draagvermogen
Niet alleen een band, maar ook een wiel heeft een maximum draagvermogen. Het draagvermogen is een belangrijke technische eigenschap van een wiel en wordt uitgedrukt in kilogrammen. Het draagvermogen is met name van belang voor relatief zware voertuigen. Heeft u bijvoorbeeld een SUV of een bestelwagen? Dan kan het zijn dat het draagvermogen van een standaard wiel niet voldoende is om het voertuig te dragen.

Advies nodig?
In de sector Wielen van VACO zijn de exclusieve importeurs van lichtmetalen wielen in Nederland verenigd. Heeft u vragen over wielen, neem dan gerust contact op of vraag uw VACO-erkende bandenspecialist om advies.