check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Bandenverwerking

Bandenverwerking

Vandaag de dag worden gebruikte banden voor ongeveer 90% gerecycled. Hierbij komen bijzonder waardevolle grondstoffen vrij, die vervolgens tot nuttige producten verwerkt worden. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 100.000 ton banden en rubber verwerkt. Ongeveer 10% van de banden worden verbrand met energieterugwinning (elektriciteitcentrales en cementindustrie).

Toepassingen
Rubbermateriaal van gebruikte banden wordt op vele manieren gebruikt. Repen en snippers van banden zijn geschikt voor de aanleg van drainagesystemen of als isolatiemateriaal. Kleinere rubberkorrels worden vaak als infill voor kunstgrasvelden en rubberen tegels gebruikt. Vezels die bij het ruwen van banden (voor bandenvernieuwing) vrijkomen hebben goede dempende eigenschappen. Deze vezels worden daarom toegepast in bijvoorbeeld atletiekbanen en fitnessruimten. Geraffineerde rubberpoeders zijn onder andere geschikt om te gebruiken in de kabelindustrie. Veredelde rubberpoeders worden gebruikt om inkt, bepaalde verfsoorten en coatings van te maken, maar ook voor de productie van thermoplastische polymeren (speciale kunststoffen).

Technieken
Bandenverwerkingsbedrijven gebruiken de meest geavanceerde technieken en machineparken om rubber te verwerken. In etappes worden rubberresten door enorme zeven gesorteerd op afmeting, gezuiverd van onbruikbare stoffen en vermalen tot grondstoffen.

1 2 Pagina 1/2 (19)