check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Over onsVACO is de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland. We behartigen de belangen van honderden banden- en wielenbedrijven uit de gehele bedrijfskolom. De leden van VACO zijn ingedeeld in negen sectoren: productie, handel, bandenservice, bandeninzameling, -vernieuwing en -verwerking, industriebanden, landbouwbanden en wielen.

Ruim 300 bedrijven met ongeveer 700 vestigingen in de Nederlandse banden- en wielenbranche zijn bij ons aangesloten. Dit is ongeveer 90% van de branche. In de totale branche zijn circa 8.000 mensen werkzaam.

Geschiedenis
In het begin van de vorige eeuw groeide de vraag naar banden. De banden van toen versleten nog snel en mede door de slechte wegen was er vaak sprake van ernstige beschadigingen. De fabrikanten deden goede zaken. Lokale ambachtslieden bleken in staat gaten in banden te dichten en versleten loopvlakken te herstellen. Deze zogenaamde vulcaniseurs en coveraars ontwikkelden zich als ware vaklieden en echte ondernemers. Zij bundelden hun belangen en richtten op 2 juli 1938 de 'Vereeniging van Automobielbandenherstellers en Cover Ondernemingen' (VACO) op.

Het werkterrein van de vulcaniseurs en coveraars verbreedde zich met distributie en het op voorraad nemen van banden en wielen in de juiste maten. De VACO volgde die ontwikkeling en zo werden ook de bandenspecialisten lid van VACO. Later volgden sectoren als productie, handel, wielen, industrie- en landbouwbanden en bandeninzameling en verwerking. Zo ontstond een brede bedrijfstakorganisatie banden en wielen, nog altijd onder de trotse naam VACO.