check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

ETRMA: BANDENVERKOPEN IN EUROPA BLIJVEN TERUGLOPEN

30 november 2023

De ETRMA heeft de verkoopcijfers van haar leden in de vervangingsmarkt gepubliceerd. Het betreft de cijfers van het derde kwartaal van 2023. De European Tyre and Rubber Manufacturers' Association rapporteert dalende verkoopcijfers in alle segmenten. 
De ETRMA vergelijkt de verkoopcijfers in het derde kwartaal van 2023 met de cijfers van het derde kwartaal van 2022. De verkoop van personenwagenbanden, banden voor SUV’s en lichte bedrijfswagens in de vervangingsmarkt daalde met 6%. Vierseizoenenbanden werden meer verkocht dan in het derde kwartaal van 2022 (+14%). De afzetcijfers van zomerbanden bleef nagenoeg gelijk (+1%), bij winterbanden registreerde de ETRMA een daling (-14%). 

Terugloop 
Het segment truck- en busbanden liep met 7% terug ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. De grootste dalingen waren in de segmenten banden voor landbouwvoertuigen (-21%) en banden voor motorfietsen en scooters (-20%).  

‘Samenspel van factoren’  
Adam McCarthy, secretaris-generaal van de ETRMA, ging in op de dalende cijfers. “De terugloop hangt samen met  een complex samenspel van factoren, zoals de stijgende kosten van grondstoffen, energie, arbeid en logistiek.”  

De flink dalende vraag leidt naar verwachting ook tot kleinere voorraden, vult hij aan.