check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Draagvermogen afhankelijk van bandenspanning - Nieuwsbrief EV

30 september 2024

Pak uw rekenmachine er maar bij: de achteras van een elektrische BMW i4 heeft een maximale aslast van 1450 kilo, dus 725 kilo per achterband. De i4 is af-fabriek onder meer leverbaar op wielen van 20 inch. Voor de achterbanden schrijft BMW in dat geval banden met de maat HL 255/35 R20 100 XL voor.

Een belastingindex van 100 staat voor 800 kilo draagvermogen. Die 800 kilo geldt echter alleen bij een bandenspanning van 2,9 bar of meer. BMW adviseert voor de 20 inch-achterbanden een bandenspanning van 3,5 bar bij maximale belading. Dat lijkt misschien hoog, maar is essentieel. Michiel van Koeverden, Area Manager Tyre Information Centre bij Apollo Vredestein: “Dat heeft onder meer te maken met het TPMS. Het TPMS-waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden bij een onderspanning van 20 procent. Dan hou je nog 2,8 bar over. Daar hoort een draagvermogen van 770 kilo bij en dat is genoeg.”

HL of XL?
De aanduiding ‘HL’ in de maataanduiding van de band staat voor ‘High Load’. Deze banden zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen waar extra draagvermogen vereist is, zoals bij zware EV’s. Een band met de aanduiding HL heeft een belastingindex die tot ongeveer tien procent hoger is dan van een XL-band, bij dezelfde bandenspanning. Wie de aanduiding ‘HL’ niet kent of over het hoofd ziet, maakt kans om onveilige banden te monteren. Van Koeverden: “Wie alleen naar de maat kijkt en geen ‘HL-band’ bestelt, monteert in dit geval de maat 255/35 R20 97 XL onder de auto. In dit voorbeeld is het verschil tussen de XL- en de HL-uitvoering dus drie punten belastingindex. Een belastingindex van 97 komt neer op 730 kilo draagvermogen bij 2,9 bar. Dat is net genoeg, want je hebt 725 kilo nodig. Als de spanning van 2,9 bar met 20 procent terugloopt naar 2,3 bar, dan blijft er maar 605 kilo draagvermogen over. Dat is dus 120 kilo te weinig. Dat kan leiden tot grote bandschades, zoals scheuren in de zijkant of hielseparatie.”   

Informeer uw klanten 
Voor de verkeersveiligheid en de levensduur van banden is het altijd goed om klanten op het juiste onderhoud te wijzen. Benadruk hoe belangrijk de juiste bandenspanning en regelmatige inspectie van het loopvlak is. Bij banden met een hoog draagvermogen al helemaal.

Neem het voorbeeld hierboven. Veel automobilisten zullen de voorgeschreven spanning van 3,5 bar bij maximale belasting erg hoog vinden. Als ze het belang van de juiste spanning begrijpen, is de kans groter dat ze hun banden tot de goede spanning oppompen. Vertel klanten dus ook hoe belangrijk het is dat zij hun bandenspanning elke twee maanden controleren. En dat ze niet door moeten rijden als het TPMS-waarschuwingslampje gaat branden: check de bandenspanning, controleer of een band lek is en pomp de banden zo snel mogelijk op. Zulk advies op maat zorgt voor een optimale verkeersveiligheid voor de klant. Het maakt het verschil tussen ‘een bandenspecialist’ en ‘een bedrijf dat banden monteert’.