check lock tag facebook briefcase angle-double-left angle-double-right angle-left angle-right bank linkedin twitter star

Bandenvernieuwing

Bandenvernieuwing


Banden voor bedrijfswagens, landbouwmachines of bijvoorbeeld grondverzetmachines worden steeds vaker vernieuwd. Maar hoe hardnekkig blijft het vooroordeel dat de kwaliteit van vernieuwde banden onderdoet voor die van nieuwe banden. Niets is namelijk minder waar. Sterker nog, een vernieuwde band heeft dezelfde kwaliteit als de oorspronkelijke band.
 Een miljoen kilometer
Een goed karkas maakt de band sterk en duurzaam en gaat wel een miljoen kilometer mee. Het loopvlakrubber (profiel) om het karkas heeft een andere samenstelling; dat is belangrijk voor eigenschappen zoals grip, comfort, afrolgeluid en rolweerstand. Dat slijt echter veel sneller dan het karkas. Maar als het profiel versleten is, kan het worden vernieuwd en krijgt het karkas een nieuw leven.

Europees kenmerk
De Europese richtlijn UN-ECE-R109 stelt kwaliteitseisen aan het productieproces van vernieuwde bedrijfswagenbanden en aan de karkassen. Het eindproduct moet bijvoorbeeld worden getest door een gecertificeerde instelling. Ook moeten vernieuwers van bedrijfswagenbanden beschikken over een kwaliteitshandboek en krijgen zij periodiek een audit van de autoriteiten.

Karkaskeuring
Een karkas dat wordt vernieuwd, wordt zeer streng gekeurd. Dat doet de keurmeester met moderne specialistische apparatuur. Het loopvlak, de schouder en de hielzone worden gescheckt op onvolkomenheden, zwakheden en beschadigingen in de structuur. Alleen een karkas dat honderd procent in orde is, wordt vernieuwd.

Samenwerking
Om het kwaliteitsniveau verder te verhogen, werkt de onafhankelijke bandenvernieuwingsindustrie op nationaal en internationaal niveau samen. In Nederland heeft de industrie zich verenigd in de sector Bandenvernieuwing van VACO. En in Europees verband is de sector aangesloten bij Bipaver, de Europese koepelorganisatie voor de bandenvernieuwingsindustrie. Vraag eens om een rondleiding bij een van de bedrijven voor bandenvernieuwing. Bandenvernieuwing is hightech. U zult verrast zijn.